Beskrivning av fotoprojektet

Hjälp oss med vårt fotoprojekt! Gör din bildskatt ännu värdefullare både för dig och andra!
Har du en samling fotografier liggande i byrålådan? Kända eller okända personer?
Är du intresserad av att bevara arvet från svunna tider till kommande generationer?
Då är vårt fotoprojekt något för dig!

Fr. vä. Maja, Carl, Gustaf och mor Althea 1920 1921

Foton & Porträtt i Norr

Projektbeskrivning Vi ska kopiera och identifiera ateljétagna porträttfoton mellan ca 1870 – 1930 – s.k. visitkort. Det är foton som är monterade på tjockt papper och i formatet ca. 63 x 105 mm eller ca. 108 x 167 mm – även andra  format kan förekomma. I allmänhet är fotografens namn tryckt längst ned och på baksidan av fotografiet. Vi tar även emot foton, som har tagits i annan miljö än i fotoateljé. Många intressanta och tidstypiska bilder har kommit in för scanning och bilderna är då från ca. 1920-1950-talet!
Arbetsnamnet är ”Foton & Porträtt i Norr” och personerna bör ha någon anknytning till Västerbotten

Bakgrund
Det var vanligt att folk på den aktuella tiden beställde flera exemplar av foton för att kunna dela ut till släkt, vänner och  skolkamrater, därav benämningen visitkort. Tack vare att fotografierna är utgivna i flertal, så finns exakt samma bild i flera personers album. Det är detta som gör det möjligt att identifiera personernas namn! Personerna som fotograferats kan vara födda på 1700-talet och det kan vara dina förfäder .

Hur tänker vi göra?
Vi vill låna in fotografier från privatpersoner för att sedan kopiera in bilder (scanna) till ett databasprogram. Fotografierna tar ingen skada av detta. Därefter registrerar vi alla uppgifter t.ex. fotots ursprung, fotograf etc. med många olika kategorier. Du som bor långt bort och inte har någon möjlighet att låna ut bilder eller album kan även scanna själv och skicka en CD-skiva med Posten.

Vad får du tillbaka? Givetvis får du också tillbaka dina bilder och en CD-skiva med dina inlämnade bilder inskannade i ett lämpligt format för visning på dataskärm. Du, som letar efter dina förfäders porträtt, kan ha en chans att hitta dem identifierade bland alla inskannade fotografier med någon anknytning till Västerbotten efter att vår DVD ”SkelleftePorträtt” blivit utgiven.

Hur tänker vi presentera fotomaterialet?
Datorbaserad bilddatabas på USB: du får smarta, effektiva och utökade möjligheter vid sökningen av personer. Det finns väldigt många olika sökmöjligheter i databasen.

Fotoalbum i pappersformat: är helt klart det vanligaste om du inte har tillgång till dator, men är mer tidsödande och begränsat vid sökningarna.

Bilderna bevaras för framtiden med en högupplöst version, då bilderna även ska vara tryckbara i större format.

Om du har material som vi är intresserade av så kan du

kontakta föreningen via e-mail kansliet@skellefteforskare.se

eller Jan Fredman, Tingshusgatan 4, 937 31  Burträsk, projektledare för SkelleftePorträtt jan.fredman@gmail.com

Eller så kan du skicka ett vanligt brev till: Skelleftebygdens Släktforskare, Nordanå, 931 33  SKELLEFTEÅ
Märk kuvertet: ”Foton & Porträtt i Norr 


Om du har möjlighet att själv skanna in dina foton, så gäller följande: se till att inga kanter av kortet försvinner, skanning i färg och 600 dpi, jpg(jpeg)-format och i verklig storlek, vilket är ett måste för att bilderna ska bli högupplösta och bli möjliga att skriva ut med godtagbar kvalitet för framtiden. Ta kontakt med jan.fredman@gmail.com, så skickar han en Excelfil, där det framgår vilka uppgifter, som du kan registrera kring varje foto. Dina registrerade uppgifter i Excelfilen + skannade foton på en CD ska du skicka till: Jan Fredman, Tingshusgatan 4, 937 31  BURTRÄSK.

Här finns en nedladdningsbar_version av vår broschyr om fotoprojektet.

Det finns också en broschyr som berör Burträsk-området. Här finns Burträsk-versionen.

Broschyren kan skrivs ut på en skrivare, som klarar utskrift på båda sidorna, liggande A4 och formatet 2-sided (short edge).

Länkar och artiklar som rör fotoprojektet:

Den 2010-11-02 var det ett inslag om fotoprojektet på Västerbottensnytt. Här kan du se det.

Den 2010-11-03 var det ett inslag från SR P4 Västerbotten om fotoprojektet. För att kunna lyssna på det behöver du ha Quicktime installerat. Ladda ner det här. Därefter klickar du på följande länk

Prisutdelning 2011

Vi är väldigt glada för att föreningen har tilldelats ett stipendium på 4.000 kr från Västerbottens Norra Fornminnesförening för vårt fotoprojekt ”Foton & Porträtt i Norr” (projektet består av inlåning och scanning av äldre foton från Skellefteområdet, men även med anknytning till övriga Västerbotten). Priset delades ut i Sjungande dalens kyrka den 2011-04-09 och mottogs för föreningens räkning av Jan Fredman (t.v.), ansvarig för fotoprojektet. Valter Stenmark delade ut priset. Fotograf: Per-Ola Eriksson.

 

Translate »